Førstereis i kommunestyret

Da er vi igang. I ettermiddag har jeg vært på mitt første møte i Molde kommunestyret. Det var konstituerende møte, dvs at kommunevalget skulle godkjennes, de viktigste vervene og de viktigste utvalg ble valgt av det nye kommunestyret. Sagt rett ut: et møte fullt av formaliteter.

Denne gangen og sikkert for siste gang fikk jeg en bunke papirer hjem i postkassen. Snart får jeg min kommunale iPad og da blir «papirene» sendt ut digitalt.

IMG_5139
Papirbunke og enkel servering. Podiet sett fra min plass de neste fire år.

Og i kommunestyret er det formelt. Faste plasser. Her kan du ikke flytte rundt etter hvor de kule sitter eller hvor det passer seg. Man sitter sammen med partiet og i den rekkefølgen en er valgt inn. Arbeiderpartiet sitter på første rad til venstre. Og siden Sidsel P. Rykhus er varaordfører og skal sitte på podiet sitter jeg på plass nummer 6.

IMG_5135-3
Min faste plass ift talerstol og podie.

 

I alt ble 9 saker behandlet:
* Godkjenning av kommunevalget
* Valg av formannskap
* Valg av ordfører
* Valg av varaordfører
* Valg av kontrollutvalg
* Valg av Drifts- og forvaltningsutvalg
* Valg av Plan- og utviklingsutvalg
* Valg av valgkomite
* Valg  til KS
Fullstendig saksliste med sakspapirer og protokoll finnes her.

Konstituerende møte kan være av det dramatiske slaget, slik som det var i Rauma på tirsdag. Eller det kan være av det mer rolige slaget som det var her i Molde i ettermiddag. Det meste var klarert på forhånd, avtaler av ulikt slag og omfang var inngått. I alle saker ble det bare fremmet et forslag til vedtak, men under valg av ordfører og varaordfører ble det fra FrP krevd skriftlig avstemning og det var 33 som stemte for forslagene og 14 blanke stemmer. Torgeir Dahl ble gjenvalgt som ordfører og Sidsel P. Rykhus ble valgt som varaordfører. De omtales av Romsdal Bustikke som Moldes nye radarpar. I samme artikkel uttaler Terje Tovan fra Borgerlisten at de blanke stemmene er et tydelig tegn på misnøye med det antidemokratiske styresettet det nå er lagt opp til. Fra talerstolen var SV opptatt av at vi i Arbeiderpartiet hadde sviktet våre velgere. De om det. Men motkandidater til ordfører og varaordfører, se det hadde de ikke.

Så hva var det for meg i dag?
Uten om at jeg er Molde Arbeiderpartis 7. representant i kommunestyret ble jeg valgt til 2. vara i Plan- og utviklingsutvalget. Og siden Arbeiderpartiet har to medlemmer i dette utvalget blir det nok sjelden at jeg må møte.

Møtet ble hevet etter 1 time og 15 minutter. Ordføreren gjorde en grei jobb med konstitueringen.

Neste møte i kommunestyre er torsdag 12. november og da er jeg på plass igjen. Og da er det enda mere valg, men også politiske saker på sakslisten.

 

3 kommentarer om “Førstereis i kommunestyret”

 1. Grei oppsummering. Og innleggene til SV og uttalelsene til Borgerlisten var som forventet. Dette skjer etter hvert eneste kommunevalg i de aller fleste kommuner – man må bare igjennom den obligatoriske øvelsen det er å karakterisere det demokratisk valgte flertallet som udemokratisk. Eller som Tovan kaller det: Antidemokratisk.

  Men det er litt leit at aktører som så til de grader flagger viktigheten av demokrati evner å snakke ned demokratiet på denne måten. Etter min mening er det nettopp denne nedsnakkingen som bidrar til politikerforakt og lav valgdeltakelse – og i mindre grad det faktum at partier finner sammen for å skape en styringsdyktig koalisjon.

  For øvrig står de fritt til å foreslå forbud mot politisk og valgteknisk samarbeid, samt avtalevalg – og kun la det gjenstå forholdsvalg. Eller vi kan gå tilbake til den gamle ordningen med utelukkende personvalg og ingen partilister.

  Ellers blir det interessant når de politiske sakene kommer. Selv ble jeg vara i driftsutvalget, og i den situasjonen kommunen er i, vil vel mange mene at mye viktig arbeid må gjøres her i løpet av perioden.

  Ellers er det interessant å se hva de gjør i Vestnes, hvor de har erfaringer med ad hoc-utvalg – hvilket betyr at de nedsetter periodemessig avgrensede utvalg (f. eks skole eller helse), alt etter hva de ønsker å fordype seg i. Noe slikt kunne kanskje vært interessant å forsøke i Molde, om man ønsker å gå enhetslederne nærmere inn på klingen.

  PS! I Høyre hadde vi forholdsvis fri bordsetting. Også skulle jeg gjerne sett at vi fikk frukt til brusen … 😉

  Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.