Kategorier
Litteratur

Sommerens lektyre

Sommeren er definitivt over og høstmørket er på plass. Det er på tide å skrive om sommerens lektyre.

I sommer har jeg lest tre bøker av den svenske forfatteren Fredrik Backman. Han er skåning, han skriver bra og jeg er fascinert over hans forfatterskap. Jeg leste bøkene på svensk, men alle er oversatt til norsk.

En man som heter Ove
Utgitt i 2012 
Ove er 59 år og kjører Saab. Han er sta, sur og tverr og er nabolagets skrekk. Boken gir et blikk bakover i tid, som delvis forklarer hvordan Ove er blitt som han er blitt. Samtidig fortelles den fantastiske endringen Ove går gjennom. Endringen begynner med at den gravide Parvaneh med familie flytter inn i nabohuset. Boken er varm og har god humor. Ove har absolutt ingen respekt for mennesker som ikke kjører Saab, han kan til nøds godta folk som kjører Volvo, men tyske biler – måtte Gud forby. Persongalleriet er frodig og Ove blir mykere og et bedre menneske i løpet av boken, selv om han selv ikke vil innrømme det. Spesielt bokens slutt er svært rørende. Det er sjelden jeg griner når jeg leser bøker, men på slutten måtte jeg tørke øynene flere ganger.

Boken er også blitt teater i form av en monolog framført av Johan Rheborg, best kjent i Norge som Fredde i Solsidan. 25. desember  er det premiere på filmen der Rolf Lassgård spiller Ove. Jeg gleder meg!

Min mormor hälsar och säger förlåt
Utgitt i 2013
Elsa er sart 8 år. Hennes beste venn er mormor, faktisk hennes eneste. Elsa er svært veslevoksen. Mormor er heller ikke et A4-menneske. Hun kan virke gal og er rimelig eksentrisk. Hun kjører bil uten førerkort og skyter på folk med paintball-gevær fra balkongen i leiligheten hun bor i. Sammen har Elsa og mormor et hemmelig språk og et eget kongedømme Miamas. Etter at mormor dør sendes Elsa ut på et merkelig og til dels meget farlig oppdrag: Hun skal oppsøke en rekke mennesker og hilse fra mormor og si at hun sier unnskyld. I starten er det litt vanskelig å henge med, siden språket delvis er i fantazy-sjangeren, noe som jeg ikke var helt fortrolig. Men jeg tok det rolig og kom etter hvert inn i sjangeren og likte den absolutt. Denne vekslingen mellom eventyrverden og den virkelige verden er spennende og gir boken god framdrift. Men hva er egentlig virkeligheten? Person galleriet er like frodig som i «En man som heter Ove».

Britt-Marie var här
Utgitt i 2014
Britt-Mari er 63 år gammel og etter 40 års ekteskap er hun på egen hånd. Hun har aldri hatt en jobb og det påstås at hun er passiv aggressiv. Britt-Mari møter vi først i «Mormor hälsar och säger förlåt», og denne boken slutter der den forrige slutter uten at den er en direkte fortsettelse. Det er bare Britt-Marie som blir med videre. Britt-Marie er pedantisk ordentlig. Hun har alltid orden i skuffer og skap og er ekstremt opptatt av renhold. Hennes plass har vært i hjemmet og det er det. Nå må hun altså skaffe seg en jobb og den eneste hun får er på en fritidsgård i det lille samfunnet Borg som er hardt rammet av finanskrisen. Her er nesten alt nedlagt, stedets pizzeria fungerer som det meste; bilverksted, butikk, kafe og samlingsted. Det meste handler om fotball i Borg. Og Britt-Mari vet ingen ting om fotball. Men hun ender opp som trener for et løst sammensatt lag av tettstedets eldre barn / yngre ungdommer. Boken er på samme måte som de andre god. Det er en varm historie om utspiller seg; hvordan Britt-Mari både forandres og ikke forandres. Det eneste jeg ikke liker med denne boken er slutten.


Fredrik Backman er ikke bare forfatter, han er også skribent. Han har en egen blogg på http://www.fredrikbackman.com/ Tidligere skrev han på http://fredrik.cafe.se/

Han finnes også på Twitter: @Backmanland

Kategorier
Hverdagsliv Politikk

Molde 2040 – når er tiden inne for å mene noe

Molde kommune har nå lagt forslag til kommunedelplan for området Strande og Aukra grense ut for offentlig ettersyn. For å si det litt enklere: Hvis du har synspunkt på «Molde 2040»  vil kommunen høre dine synspunkt nå!

2040

«Molde 2040» beskriver hvordan vi skal benytte arealene fram mot 2040:
– Hvor skal det bygges?
– Hva skal bygges?
– Skal det fortettes?
– Hva skal vi gjøre med sentrumsutvikling?
– Tenger vi nye barnehager, skoler og andre institusjoner?
– Skal markagrensen røres?
– osv
Dette er en viktig plan som fungerer som «veikart» for utviklingen av de sentrale deler av Molde kommune fram mot 2040. Alle dokument knyttet til denne planen finnes på her.

Skal du mene noe om dette?
Klart du skal! Dette er din måte å si noe om hvordan du ønsker at framtidens Molde skal være. Molde kommune ønsker å høre hva innbyggerne mener. Muligheten er der fram til 19. oktober. Etter det skal administrasjonen bearbeide innspill og så begynner den politiske behandlingen.

Etter min mening er det viktig at folk leser planen, ikke nødvendigvis hele men kanskje innenfor de områder en er spesielt opptatt av, engasjerer seg og kommer med alle mulige synspunkt mellom himmel og jord. Det er enkelt å delta; noen musklikk og litt tastaturknastring så er det gjort. Klikk på bildet under og rull ned til den grønne rammen som i bildet.

uttale

Vær med å påvirk hvordan Molde skal utvikle seg – Framtiden begynner nå!

Kategorier
Politikk

Jeg er kommet i kommunestyret og vi er i posisjon

Valget er unna gjort, stemmene er talt opp og avtaler er inngått.

For meg startet det hele på en 15. plass på Molde Arbeiderpartis liste til kommunevalget. Etter å ha deltatt i valgkampen og drevet personlig valgkamp på sosiale medier og et leserinnlegg i Romsdals Budstikke ble jeg valgt inn i Molde kommunestyre. For perioden 2015 – 2019 er jeg partiets 7. representant. Vi fikk inn 8 og mistet dessverre et mandat, selv om tilbakegangen bare var -0,3 % i forhold til valget i 2011.  Jeg var så heldig at jeg fikk 49 personstemmer og 33 slengstemmer. Jeg takker for tilliten! For de som måtte være opptatt av detaljer for person- og slengstemmer kan Molde kommunes internettsider med endelige resultater anbefales.

Etter ett hvert valg forhandles det om politikk og posisjoner. I flere perioder har Arbeiderpartiet vært på ørkenvandring og vært i opposisjon til skiftende flertallskonstellasjoner med Høyre i førersete. I kveld har det vært medlemsmøte i Arbeiderpartiet og vi vedtok at for perioden 2015 – 2019 inngår vi et politisk og valgteknisk samarbeid med Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Jeg mener det er helt rett å søke politisk makt og innflytelse. Jeg tror ikke at 4 nye år på ørkenvandring ville gitt noe som helst, annet enn frustrasjon og 0 resultat.
Olof Palme sa en gang -Politik är att vilja. Jeg vil være med å ha reel innflytelse på den politikken som føres i Molde. Derfor stemte jeg ja til avtalen.

Jonas Gahr Støre sa på et medlemsmøte i Molde Arbeiderparti 10.  april 2012 at vi må være tro mot idealene, men ikke nødvendigvis ikke mot løsningene. Og ja, det er ikke vanlig at Arbeiderpartiet samarbeider med Høyre, men slik situasjonen nå er for Moldes mener jeg at det er helt nødvendig og rett. Vi som sitter i kommunestyregruppen skal fortsette å føre god sosialdemokratisk politikk. Vi blir ikke blå fordi vi samarbeider.

Før det første møtet i det nye kommunestyret skal det finnes navn på folk som skal sitte i utvalg, råd andre verv. Det er ennå ikke fordelt.

Kategorier
Politikk

Man blir ikke politiker bare av å sitte i et styre …

Molde trenger politikere som ikke bare er generalister, men som har dybde- og fagkunnskap spesielt innenfor oppvekst (barnehage og skole) og pleie og omsorg.

I dag, 3. september, hadde kommunestyret sitt siste møte før valget. Kåre Ellingsgård møtte for siste gang, etter lang og tro tjeneste for Arbeiderpartiet gir han seg. I et intervju på rbnett.no 21. august: – I opposisjon uten innflytelse sier han at den nåværende styringsmodellen føre til at politikerne er for lite aktivt med i styringen av byen. Og det er et synspunkt jeg helt klart deler.

Ordfører Torgeir Dahl ser ingen grunn til å gjeninnføre fagutvalgene. Han, Høyre og det politiske flertallet holder fast på dagsens organisering med Plan- og utviklingsutvalg og Drifts- og forvaltningsutvalg med stor delegering til rådmannen.

Under Molde KFUs debattmøte om skole den 27. august sier han ifølge rbnett.no:
– Man blir ikke en skolepolitiker bare av å sitte i et skolestyre. Jeg har vært med i FAU og var med på å starte KFU, og det vi møtte var begredelig.

Her mener jeg at Dahl tar feil. Hvis jeg skal trekke dette litt langt kan jo vi omformulere det til at en blir ikke kommunepolitiker bare av å sitte i et kommunestyre, eller en blir ikke stortingspolitiker bare av å sitte i et storting.

Med rikelig erfaring både som lærer i klasserommet, skoleleder på skole og gjennom mitt arbeid på kommunalt nivå mener jeg meg godt kvalifisert til å bli skolepolitiker etter valget. Så det er ikke kvaliteten det skal stå på, ordfører Dahl.

Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor Høyre skal tviholde på dagens organisering. I andre kommuner der Høyre sitter i posisjon har de fagutvalg. Men av en eller annen grunn er ikke dette ønsket i Molde. Hvorfor? Er det noe de, Høyre altså, ikke ønsker å fortelle folket?

Situasjonen for skolene i Molde er ikke bra. Riktig nok står det bra til med bygningsmassen, men innholdet er det verre med. Det kuttes jevnt og trutt.  Skole må ta sin del av kuttene selv om de stort sett holder budsjettene. Etter- og videreutdanning for lærerne er det heller lite av. Staten vil betale det meste, men det er ikke plass til den kommunale egenandelen på budsjettene. Dette må det gjøres noe med! Hadde det ikke vært for at lærerne i Moldeskolen gjør en fantastisk jobb hver eneste dag, hadde situasjonen vært uholdbar. Jeg mener at skolepartiet Høyre  ikke har noe å være stolt av i Molde.

* Resursene til grunnskole må økes i neste periode.
* Barn med spesielle behov må få den hjelp de trenger.
* Barn som er flinke må få den hjelp de trenger.
* Alle barn har rett tilpasset opplæring!
* Lærere må få mer tid til å undervise.
* Flere lærere som ønsker videreutdanning må få tilbud om det.

Molde trenger politikere som ikke bare er generalister, men som har dybde- og fagkunnskap spesielt innenfor oppvekst (barnehage og skole) og pleie og omsorg.

Det er 11 dager igjen til valget.  Bruk stemmeretten. Stem gjerne Arbeiderpartiet. Og vil du ha meg inn i kommunestyret finner du meg på 15. plass på Arbeiderpartiets liste.

Godt valg!

P.S Jeg kunne fortsette å problematisere hvordan Molde kommunes tall i KOSTRA for utgifter til grunnskole kan leses og tolkes, men det får vi komme tilbake til.