Kategorier
Skoleliv Utdanning

Jeg tror på lekser

Jeg tror på lekser. Jeg tror på lekser som repetisjon og mengdetrening av det elevene allerede har lært. For å bli god i noe må det øves, uten øving går det ikke.

Diskusjonen rundt lekser er ikke ny, men akkurat nå er det aksjonister som ønsker å erklære hjemmet for leksefritt. Jeg skal være ærlig på at jeg ikke har satt meg inn i hele argumentasjonsrekken deres. Men jeg tillater meg å være uenig med dem.

I den generelle delen av læreplanen står det på side 18:
Det er foreldrene som har primæransvaret for at oppfostringen av sine barn. Det kan ikke overlates til skolen, men bør utøves også i samarbeid mellom skole og hjem.

Foreldrene kan altså ikke overlate det hele og fulle ansvar til skolen. Outsourcing eller utkontraktering, som det vist heter på norsk, er ikke mulig. Dermed må foreldrene ta sin del av ansvaret og spille på lag med skolen. Dermed må de prioritere for sine unge håpefulle.

Den viktigste fritidsaktiviteten barn og unge bør drive med; er å holde seg oppdatert og vedlikeholde det de har lært på skolen. Skal de utvikle seg og ha muligheter i framtiden, legges grunnlaget for det nå. Skal vi gjøre noe med frafallet i videregående opplæring og sørge for at antallet funksjonelle analfabeter går ned, blir det for meg helt feil hvis vi skal si at skolen skal ta et totalansvar og at foreldrene skal slippe å forholde seg til lekser. Lekser er en del av hjem – skolesamarbeidet.

Når det er sagt mener jeg at det også viktig med fritidsaktiviteter, men ikke på bekostning av kunnskap og utdanning. I tillegg bør hver  hver enkelt skole være tydelig på hva lekser er, hva som skal gjøres og hva en forventer av hjemmene.

Det ville tatt seg ut om en plutselig fikk det for seg at idrettsutøvere ikke skulle trene, men bare delta i konkurranser. Og argumentere med at de trenger mer tid til fritidsaktiviteter.

Kategorier
Politikk

Førstereis i kommunestyret

Da er vi igang. I ettermiddag har jeg vært på mitt første møte i Molde kommunestyret. Det var konstituerende møte, dvs at kommunevalget skulle godkjennes, de viktigste vervene og de viktigste utvalg ble valgt av det nye kommunestyret. Sagt rett ut: et møte fullt av formaliteter.

Denne gangen og sikkert for siste gang fikk jeg en bunke papirer hjem i postkassen. Snart får jeg min kommunale iPad og da blir «papirene» sendt ut digitalt.

IMG_5139
Papirbunke og enkel servering. Podiet sett fra min plass de neste fire år.

Og i kommunestyret er det formelt. Faste plasser. Her kan du ikke flytte rundt etter hvor de kule sitter eller hvor det passer seg. Man sitter sammen med partiet og i den rekkefølgen en er valgt inn. Arbeiderpartiet sitter på første rad til venstre. Og siden Sidsel P. Rykhus er varaordfører og skal sitte på podiet sitter jeg på plass nummer 6.

IMG_5135-3
Min faste plass ift talerstol og podie.

 

I alt ble 9 saker behandlet:
* Godkjenning av kommunevalget
* Valg av formannskap
* Valg av ordfører
* Valg av varaordfører
* Valg av kontrollutvalg
* Valg av Drifts- og forvaltningsutvalg
* Valg av Plan- og utviklingsutvalg
* Valg av valgkomite
* Valg  til KS
Fullstendig saksliste med sakspapirer og protokoll finnes her.

Konstituerende møte kan være av det dramatiske slaget, slik som det var i Rauma på tirsdag. Eller det kan være av det mer rolige slaget som det var her i Molde i ettermiddag. Det meste var klarert på forhånd, avtaler av ulikt slag og omfang var inngått. I alle saker ble det bare fremmet et forslag til vedtak, men under valg av ordfører og varaordfører ble det fra FrP krevd skriftlig avstemning og det var 33 som stemte for forslagene og 14 blanke stemmer. Torgeir Dahl ble gjenvalgt som ordfører og Sidsel P. Rykhus ble valgt som varaordfører. De omtales av Romsdal Bustikke som Moldes nye radarpar. I samme artikkel uttaler Terje Tovan fra Borgerlisten at de blanke stemmene er et tydelig tegn på misnøye med det antidemokratiske styresettet det nå er lagt opp til. Fra talerstolen var SV opptatt av at vi i Arbeiderpartiet hadde sviktet våre velgere. De om det. Men motkandidater til ordfører og varaordfører, se det hadde de ikke.

Så hva var det for meg i dag?
Uten om at jeg er Molde Arbeiderpartis 7. representant i kommunestyret ble jeg valgt til 2. vara i Plan- og utviklingsutvalget. Og siden Arbeiderpartiet har to medlemmer i dette utvalget blir det nok sjelden at jeg må møte.

Møtet ble hevet etter 1 time og 15 minutter. Ordføreren gjorde en grei jobb med konstitueringen.

Neste møte i kommunestyre er torsdag 12. november og da er jeg på plass igjen. Og da er det enda mere valg, men også politiske saker på sakslisten.

 

Kategorier
Kultur Uteliv

Førstereis

I kveld har jeg sammen med min bedre halvdel, svigerfar og svigermor vært på Plassen og sett Riksteaterets «Førstereis». En enmannsforestilling der Helge Jordal spiller 15-årige Martin som rømmer til sjøs for å komme vekk fra misbruk på gutteskolen på Garnes utenfor Bergen. Martin er tyskerunge og moren har ikke vært i stand til å ta seg av han.

Førstereis

Året er 1959 og Martin får med et stjålet pass og falsk identitet som Vidar hyre på M/S Gardanger. Vi blir med Martin til på hans førstereis som dekksgutt. «Dekken» som blir Martins kallenavn finner en beskytter og  mentor i kapteinen. «Dekken» kommer utfor en rekke fristelser og farer under seilasene og ikke minst under landlov i havner på flere kontinenter. Det å være på første reis var ikke enkelt. Du var nederst på rangstigen ombord og de ander i mannskapet gjorde som de ville med deg.

En fantastisk forestilling der en fort glemmer at Helge Jordal faktisk er alene på scenen. Han er drivende god og har en formidlingsglede som tar oss med til euforisk glede og de dypeste fortvilelser. VG ga en femmer på terningen for et år siden

Forestillingen hadde opprinnelig premiere på Den Nationale Scene i Bergen i 2011 og er nå ute på sin andre turne i regi av Riksteateret. Dagens forestilling var nr. 100 og helt til slutt fikk Helge Jordal 100 roser i Rosenes by.

Og helt til slutt og uten sammenligning forøvrig, starter min førstereis i kommunestyret i Molde om 2 dager.

Kategorier
Teknologi

Podkaster – disse hører jeg på

Podkasting er en vidunderlig videreutvikling av radioen.

ApplePodcastingLogo

Før var det slik at skulle du høre et program på radio, ja da måtte du være på plass foran en radio når programmet gikk. De aller fleste program gikk ikke i reprise. Så var du ikke ved en radio når programmet gikk – synd for deg!

Men den digitale utvikling har gjort det mulig å høre radioprogram og ikke minst andre program som ikke sendes på radio når og hvor du vil. Podcaster er blitt så vanlig at vi faktisk har funnet ut at det skal skrives med k og ikke med c som de gjør på engelsk.

For å slippe å lete frem og laste ned kan en abonnere slik at de lastes automatisk ned når det kommer ny utgave av podkasten.

Jeg er litt usikker, men jeg tror at Hallo i uken fra NRK P2 var det første programmet jeg fast abonnerte på. Dessverre fant de på å legge ned programmet.
Jeg har også hatt stor glede av å høre på Sommar och Vinter i P1 fra Sveriges Radio. NRK har også sin podkastversjon av Sommer i P2, men mitt store ankepunkt her er at NRK ikke spiller noe av musikken som spilles, svenskene lar deg lytte til begynnelsen og slutten. Dette gir mer helhet i lyttingen, men det er vel som alt annet et styr om rettigheter og slikt. Svenskene har en mye lenger tradisjon for dette med «sommerpratere» og det bærer programmene preg av.

Så hva hører jeg fast på nå i høst:

NRK – Sannhetsminesteriet med komiker Dag Sørås skråblikk på uken som er gått. Spesielt bonus-podkasten der intervjuet med ukes gjest sendes i sin helhet er bra.

En slask på tinget med med slasken Aslak Borgersrud. Hver uke serverer han politikk for idioter og idioti for politikere.

NRK – Kurer om medienes fortid, nåtid og framtid.

Aftenpodden med Aftenpostens politiske journalist Lars Glomnes, politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim.

Giæver og Joffen  der VGs skarpeste og morsomste kommentatorer Anders Giæver og Frithjof Jacobsen oppsummerer nyhetsuka sammen med gjester.

36,9 – en podkast om politikk fra Bergens Tidende, mest om lokal politikk i min fødeby.

NRK – Radiodokumentaren

NRK – P3 Dokumentar

En podkast om amerikansk politikk

Ja, det blir mye politikk og samfunn, men det er jo slikt jeg interesserer meg for.

Har du tips om gode podkaster så hører jeg gjerne fra deg.