Førstereis

I kveld har jeg sammen med min bedre halvdel, svigerfar og svigermor vært på Plassen og sett Riksteaterets «Førstereis». En enmannsforestilling der Helge Jordal spiller 15-årige Martin som rømmer til sjøs for å komme vekk fra misbruk på gutteskolen på Garnes utenfor Bergen. Martin er tyskerunge og moren har ikke vært i stand til å ta seg av han.

Førstereis

Året er 1959 og Martin får med et stjålet pass og falsk identitet som Vidar hyre på M/S Gardanger. Vi blir med Martin til på hans førstereis som dekksgutt. «Dekken» som blir Martins kallenavn finner en beskytter og  mentor i kapteinen. «Dekken» kommer utfor en rekke fristelser og farer under seilasene og ikke minst under landlov i havner på flere kontinenter. Det å være på første reis var ikke enkelt. Du var nederst på rangstigen ombord og de ander i mannskapet gjorde som de ville med deg.

En fantastisk forestilling der en fort glemmer at Helge Jordal faktisk er alene på scenen. Han er drivende god og har en formidlingsglede som tar oss med til euforisk glede og de dypeste fortvilelser. VG ga en femmer på terningen for et år siden

Forestillingen hadde opprinnelig premiere på Den Nationale Scene i Bergen i 2011 og er nå ute på sin andre turne i regi av Riksteateret. Dagens forestilling var nr. 100 og helt til slutt fikk Helge Jordal 100 roser i Rosenes by.

Og helt til slutt og uten sammenligning forøvrig, starter min førstereis i kommunestyret i Molde om 2 dager.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.