Kategorier
Betraktninger Hverdagsliv Teknologi

Peugeot 5008 SUV – familiens nye bestevenn?

I ettermiddag har familien prøvekjørt Peugeot 5008 SUV før den er lansert i Norge og lenge før den kommer som demobil til forhandlerne. Den kommer etter planen i september.
Dette blir ingen biltest, det får motorjournalister ta seg av. Dette blir om hva som er viktig for vårt valg; plass i baksetet og bagasjerom.


I fjor høst gikk vi fra å være fire i familien til å bli fem i familien. Og dermed måtte vi etterhvert innse at vår Peugeot 3008 2011-modell nok var i minste laget. Vi er en aktiv familie med barn mellom 0 og 14 år og med bilstoler i ulike størrelser og omfang begynte jakten på en ny familiebil.

Det viktigste er at det er god plass plass i baksetet og at bagasjerommet er stort og rommelig. Utseende er heller ikke uvesentlig. Og for å være helt ærlig så har de aller fleste biler i dag 2,5 seter i baksetet, Og med en eller to barnestoler blir det trangt. Utvalget er dermed begrenset. Og noen merker og modeller utgår med høye kneløft.

Men som fornøyde eiere av en Peugeot 3008 ville vi se nærmere på den nye 5008 SUV som ble presentert i Paris i september. Men utover bilder og informasjon på nettet var det uklart når bilen ville komme i handel i Norge. Først skulle den komme på senvinteren / tidlig vår, men så ble det av ulike grunner utsatt til høsten. Men den er jo svært lik den nye 3008 SUV og det var en begynnelse. Vi prøvekjørte den, 3008 altså, 2 ganger i løpet av vinteren.

Vi tar sjansen
I siste halvdel av mars tok vi sjansen og bestilte en 5008 GT-line uten å ha sett den live eller prøvekjørt den. Vi hadde så stor tro på det vi hadde sett og lest på nettet at det tok vi sjansen på.

Vi ser og tester
Siden 22. mai har importøren Bertel O. Steen sendt to eksemplarer på Roadshow rundt om i landet. I dag, lørdag 3. juni, var det Bilens Dag i Molde og 5008 SUV var på plass. Ble vi skuffet? Langt ifra. Bilen er like bra i virkeligheten som på bildene på nettet. Etter at arrangementet var over hadde vi avtale om å låne bilen i noen timer.

Plass i baksetet
I baksetet er det 3 individuelle seter som kan reguleres fram og tilbake og vinkelen på ryggen kan også endres.  5008 har faktisk ISO-fix-muligheter i alle 3 setene på 2. rad. Dermed testet vi hvordan det ble å sette bilstolen til familiens yngste i midten.Det satt som et skudd og det var helt greit å sitte på begge sider. Enkelt og greit.

Plass i bagasjerommet
Bagasjerommet er stort og rommelig. I gulvet ligger det to ekstra seter som raskt kan felles opp. Men som de aller fleste slike seter er det begrenset med plass til beina. Men ute bruk av disse setene er bagasjerommet virkelig stort. Vi la inn familiens største koffert for å få et inntrykk av hvor mye det er plass til.
Her er det plass til mye bagasje.
Bilen er en drøm å kjøre og alle fem var fole fornøyd med bilen vi har bestemt oss for.

Men når får vi bilen?
Vi vet ikke når vi får vår bil levert, vi håper på september omtrent samtidig som den lanseres, det er lov og håpe og vi var jo tidlig ute med bestillingen. Vi «må» ha den til høstferien i uke 41, for å kunne dra på tur. I sommer må noen reise med fly mens andre kjører 3008-en. Uansett når det blir leveranse blir det lenge å vente. Peugeot 5008 SUV blir uansett familiens nye bestevenn!

Takk til Georg Talset på BOS Molde for lån av bilen i ettermiddag.

Kategorier
Politikk Teknologi

iPad som møteverktøy

I «gamle dager» fikk politikerne bunker med sakspapirer i posten eller levert med bud. Den tiden er nå over og alt er digitalt. Det krever noe utstyr og programvare.

Molde kommune har utstyrt sine politikere med iPad. Men for de som er teknologiinteressert er ikke en iPad en iPad. Siden ting, i dette tilfelle iPad, koster penger har jeg full forståelse for at man resirkulerer iPadder fra tidligere kommunestyrerepresentanter til nye. Og dermed har jeg altså fått en 4. generasjons iPad med retina skjerm, 16 GB Flash-minne og WiFi. Et helt greit verktøy. Padden kom med et omslag som gjør at du kan la den stå oppreist i liggende format.

IMG_5221
Alle dokumenter legges nå ut digitalt og for å få tak i disse og samtidig kunne gjøre noe annet med pdf-filene enn bare å lese dem bruker vi appen GoodReader.

goodreader

I GoodReader kan jeg «abonnere» på de utvalgene jeg finner interessant. Ikke bare de utvalgene jeg selv er medlem av og dermed må lese sakspapirene til. Forøvrig er alle offentlige dokumenter tilgjengelig for på kommunens nettsider. I appen kan jeg også skrive inn mine egne notater, tegne kruseduller, markere og understreke tekst. Akkurat som man kan på papirdokumenter. Jeg har nå «lest» meg gjennom 780 sider med saksdokument til møtet i kommunestyret denne uken, så noen erfaringer har jeg gjort meg.

Bra utstyr, men ikke godt nok for meg

Det utstyret jeg har fått på lån fra kommunen er etter min mening ikke nok til å utnytte potensialet fult ut. Så som den krespist jeg er, har jeg vært ute på handel og kjøpt meg et eksternt tastatur og en stylus-penn (eller pekepenn om du vil) slik at jeg slipper å basere meg på iPadens innebygde tastatur, som jeg finner litt knotete hvis jeg skal skrive litt lenger tekster. Min særhet skal ikke koste skattebetalerne en krone, dette bjuder jag på själv.

iPad4 er jo ute av handel og derfor er utvalget av tastatur begrenset. I tillegg ville jeg ha et tastatur som lot meg stille iPaden på høykant. De aller fleste dokument er jo skrevet «stående», og jeg synes det er best å kunne se hele siden i ett. På liggende skjermformat blir da dokumentet lite med mye «sørgerand» rundt.

Dokument på «stående» skjerm
Dokument på liggende skjerm
Samme dokument på «liggende» skjerm

Etter litt leting på nett fant jeg ut at mine venner på «gubbdagiset» Clas Ohlson hadde det jeg søkte etter: Verbatim futteral med Bluetooth-tastatur for iPad.

IMG_5220
Og det var på lager på butikken på Molde Storsenter. Det kostet 499 kroner og du verden så mye bedre det er.

Stylus-pennen fant jeg faktisk stor nytte i når jeg skulle markere og understreke i GoodReader, så den er absolutt verd de 39 kronene den koster.

Steve Jobs hadde nok vært skuffet over meg, han mente jo at iPad-en ikke trengte noe tilleggsutstyr. Jeg har tross alt vært Apple-hode siden 1991, den gang Apple var for de svært svært interesserte. Men det får så være.

Da er utstyret på plass, og det viktigste kan begynne: Politikken.

Snakkes.

Kategorier
Teknologi

Podkaster – disse hører jeg på

Podkasting er en vidunderlig videreutvikling av radioen.

ApplePodcastingLogo

Før var det slik at skulle du høre et program på radio, ja da måtte du være på plass foran en radio når programmet gikk. De aller fleste program gikk ikke i reprise. Så var du ikke ved en radio når programmet gikk – synd for deg!

Men den digitale utvikling har gjort det mulig å høre radioprogram og ikke minst andre program som ikke sendes på radio når og hvor du vil. Podcaster er blitt så vanlig at vi faktisk har funnet ut at det skal skrives med k og ikke med c som de gjør på engelsk.

For å slippe å lete frem og laste ned kan en abonnere slik at de lastes automatisk ned når det kommer ny utgave av podkasten.

Jeg er litt usikker, men jeg tror at Hallo i uken fra NRK P2 var det første programmet jeg fast abonnerte på. Dessverre fant de på å legge ned programmet.
Jeg har også hatt stor glede av å høre på Sommar och Vinter i P1 fra Sveriges Radio. NRK har også sin podkastversjon av Sommer i P2, men mitt store ankepunkt her er at NRK ikke spiller noe av musikken som spilles, svenskene lar deg lytte til begynnelsen og slutten. Dette gir mer helhet i lyttingen, men det er vel som alt annet et styr om rettigheter og slikt. Svenskene har en mye lenger tradisjon for dette med «sommerpratere» og det bærer programmene preg av.

Så hva hører jeg fast på nå i høst:

NRK – Sannhetsminesteriet med komiker Dag Sørås skråblikk på uken som er gått. Spesielt bonus-podkasten der intervjuet med ukes gjest sendes i sin helhet er bra.

En slask på tinget med med slasken Aslak Borgersrud. Hver uke serverer han politikk for idioter og idioti for politikere.

NRK – Kurer om medienes fortid, nåtid og framtid.

Aftenpodden med Aftenpostens politiske journalist Lars Glomnes, politisk redaktør Trine Eilertsen og kulturredaktør Sarah Sørheim.

Giæver og Joffen  der VGs skarpeste og morsomste kommentatorer Anders Giæver og Frithjof Jacobsen oppsummerer nyhetsuka sammen med gjester.

36,9 – en podkast om politikk fra Bergens Tidende, mest om lokal politikk i min fødeby.

NRK – Radiodokumentaren

NRK – P3 Dokumentar

En podkast om amerikansk politikk

Ja, det blir mye politikk og samfunn, men det er jo slikt jeg interesserer meg for.

Har du tips om gode podkaster så hører jeg gjerne fra deg.

Kategorier
Betraktninger Skoleliv Teknologi Utdanning

Sesongstart skoleåret 2014 – 2015

Da er skoleåret på skolen jeg jobber på igang for administrasjon og lærere. Førstkommende mandag kommer elevene og da ligger 190 skoledager forann oss før skoleåret er slutt.

skolestart-bilde

Jeg er tilbake i skolen, etter 7 år på Fagseksjon skole i Molde kommune. Jeg gleder meg til daglig kontakt med elever og undervisning. Byråkratisk kan en si at jeg er tilbake i 1. linjen eller i produksjon av kommunale tjenester.  😉

Nå er det planleggingsdager, og grunnlaget for et godt skoleår legges i disse dager. Oppstarten er viktig og de 5 dagene lærerne nå får sammen, før eleven kommer, er gull verdt. Det er mye planlegging og mye organisering som skal gjøres. Og kjenner jeg lærerstanden rett er det mange som kommer til å ta helgen i bruk for å få på plass de siste detaljene.

Jeg fått ansvaret for gjenstart av  bruken av skolens LMS eller digital læringsplatform som det kan kalles på norsk. Og i Molde kommune bruker vi Fronter. Det er mange meninger om hvilken LMS som er best og hvilken som ikke er fult så god. Men vi som skole må forholde oss til det som vi har lisens på, og så får vi gjøre det beste ut av det. Fordelen med gjenstarten er at vi kan «bygge» det meste på nytt. Og dermed bygger vi alt med stilark og presentasjonssider i hvert rom. Lærerne virker fornøyd så langt, og jeg håper inderlig at vi sammen klarer å bygge opp Fronter slik at bruken blir stor, entusiastisk og bra. Men det er et lagarbeid. Det holder ikke at rektor og jeg sier at slik og slik skal vi ha det.
Fronter er ikke nytt for meg, å forrige skole jeg jobbet på var jeg også med å bygge opp og innføre bruken, men det er nå 7 – 10 år siden. Hvis jeg ikke tar helt feil tror jeg at jeg begynte med versjon 5 og nå er det versjon 12 som brukes.

frontk

Noe som derimot er nytt for meg er bruken av interaktive tavler.  Her finnes det også et utvalg av produsenter og leverandører. I Molde kommune bruker vi SMART Board. Her har jeg nok en del å lære meg. Men jeg tror at gode kolleger på skolen og aktiv bruk av smartskole.no skal hjelpe meg, slik at jeg får dreisen på dette. I dag hadde vi et oppfriskningskurs i grunnleggende grep og teknikker og det var spennende og lærerikt.

1024px-Smart_Board_in_a_classroom

Så får vi håpet at vi er bud, som det heter på nynorsk. Og at teknikken står oss bi. Jeg gleder meg til skolestart.

P.S Når dette skrives er det streik i Skolenorge. Min skole er foreløpig ikke tatt ut i streik, men hvis streiken blir langvarig kommer nok vi også til å bli tatt ut.

Kategorier
Teknologi

Nytt format – nye muligheter?

Da forsøker jeg meg igjen.

Den gamle bloggen min blog.hernborg.com har ligget brak i over et år. Så det er kanskje på tide å forsøke seg på nytt. Mitt webhotell har i vinter åpnet for enkel installering av WordPress, så det er det jeg nå forsøker.

Så får vi se hvordan dette går. Det er i hvertfall litt flere muligheter i dette formatet enn i det gamle.

Snakkes